Rietgedekt woonhuis

Type Rieten daken

Voor u en uw verzekering is het belangrijk om te weten wat de constructie is van uw rieten dak. Dit is zowel van belang voor onderhoud, preventie alsmede de eventueel verhogende risicofactoren op bijvoorbeeld brand. 

Premiebepalende factoren zijn bijvoorbeeld: bestemming van het gebouw, brand- en inbraakpreventie, eigen risico, regio én de bouwaard van het huis. De bouwaard bevat de constructie van de muren alsmede van het dak.

Verschillende typen rieten dak constructies:

 • Traditioneel (niet) brandwerend onderschoten
 • Schroefdak
 • Ventilerend schroefdak
 • Kunstriet

Rieten dak – Traditioneel (niet) brandwerend onderschoten

De traditionele rieten kap bestaat uit een raamwerk van verticale balken (sporenkap) met daarop horizontale rietlatten. Deze rietlatten zitten dus aan de buitenkant van de dakconstructie. Het riet wordt bevestigd op de latten door middel van een rvs-staaldraad die om de lat wordt geslagen. Deze vorm van rietdekking was het meest toegepast in de 18e, 19e en 20e eeuw.

Het is een ‘open constructie’ waarbij het riet doorgaans van binnenuit zichtbaar blijft (niet brandwerend onderschoten) of waarbij het dak aan de binnenzijde is afgewerkt met gipsplaten (brandwerend onderschoten). Vandaar ook de naam ‘open dakconstructie’.

Bron afbeelding: Leertafel Brandweer Hollands Midden – Branden in rieten daken

Rieten dak – Schroefdak

Een schroefdakconstructie, ook wel ‘gesloten constructie’ genoemd, is de nieuwste en relatief veiligste methode van riet dekken. Om het riet te beschermen tegen een brand van binnenuit, kan het dak aan de binnenkant worden afgetimmerd met brandwerend materiaal (bijv. gipsplaten, sandwichpanelen of een gesloten beplating zonder luchtspouw). Van binnenuit ziet men hierbij geen riet meer, maar platenhout danwel de afwerking aan de binnenzijde.

“De brandveiligheid van een modern rieten dak wordt voor meer dan 95% toegeschreven aan de gesloten onderconstructie” Federatie van Onderlinge Verzekeringsmaatschappijen (FOV).

Door deze risico beperkende eigenschappen van deze constructie is er minder luchttoevoer mogelijk ten opzichte van een traditionele rieten kap. Hierdoor is het brandrisico aanmerkelijk lager en kent daardoor een lagere verzekeringspremie. In veel gevallen kan zelfs de premie van een pannen gedekte woning gehanteerd worden. Deze vorm van rietdekken is tegenwoordig zeer gebruikelijk.

Rieten dak – Ventilerend schroefdak

Een ventilerend schroefdak is een combinatie tussen een traditionele rietenkap en een schroefdak en kent diverse benamingen (ook wel: ‘verbeterd schroefdak’ of ‘traditionele constructie met gesloten constructie’).

Uitgangspunt hierbij is dat op het gehele onderdak spaanplaten zijn aangebracht en kent daardoor een gesloten constructie. Echter is het riet niet ‘geschroefd’ op deze platen maar ‘gebonden’ op latten. Om dit te realiseren is een spouw aangebracht op de spaanplaten waardoor luchttoevoer mogelijk is en het riet kan ventileren. Deze vorm van rietdekking komt vooralsnog zeer zelden voor.

Rieten dak – Kunstriet

Patentriet, ook wel kunstriet, is een onderhoudsarme rietsoort dat wordt gemaakt uit kunststof. Het is roestvrij, slijtvast, beloopbaar, mos -, algen- en schimmelvrij en het is onbrandbaar.

Offerte aanvragen

Wilt u vrijblijvend meer informatie of een persoonlijke offerte ontvangen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met één van onze specialisten (030 – 303 21 20) of onderstaand formulier in te vullen.

Indien gewenst kunnen wij vrijblijvend een totaalvoorstel doen voor uw gehele verzekeringssituatie. Vaak zijn premiebesparingen te realiseren in combinatie met verbetering in zowel condities als dekkingen.

Offerte aanvragen


Bron afbeelding: Leertafel Brandweer Hollands Midden – Branden in rieten daken

Nieuws
 •  
  PAN Amsterdam 2017: Interview met Eduard en Thomas Paardekooper (4/4)

  In vier artikelen staan Eduard en Thomas Paardekooper stil bij veelvoorkomende misverstanden die leven onder particuliere kunstverzamelaars en bespreken zij verzekeringsmogelijkheden waarvan veel verzamelaars geen weet hebben. In het vierde artikel wordt er ingegaan op het totaalconcept voor de vermogende particulier, ondernemer en families.

  Lees meer

 •  
  PAN Amsterdam 2017: Interview Eduard en Thomas Paardekooper (3/4)

  In vier artikelen staan Eduard en Thomas Paardekooper stil bij veelvoorkomende misverstanden die leven onder particuliere kunstverzamelaars en bespreken zij verzekeringsmogelijkheden waarvan veel verzamelaars geen weet hebben. In het derde artikel wordt er ingegaan op tips voor verzamelaars met een grote kunstcollectie of familie erfenis.

  Lees meer

 •  
  PAN Amsterdam 2017: Interview met Eduard en Thomas Paardekooper (2/4)

  In vier artikelen staan Eduard en Thomas Paardekooper stil bij veelvoorkomende misverstanden die leven onder particuliere kunstverzamelaars en bespreken zij verzekeringsmogelijkheden waarvan veel verzamelaars geen weet hebben. In dit tweede artikel wordt er ingegaan op de misvattingen en bezwaren rondom het verzekeren van kunst en sieraden.

  Lees meer

 •  
  PAN Amsterdam 2017: Interview met Eduard en Thomas Paardekooper (1/4)

  In vier artikelen staan Eduard en Thomas Paardekooper stil bij veelvoorkomende misverstanden die leven onder particuliere kunstverzamelaars en bespreken zij verzekeringsmogelijkheden waarvan veel verzamelaars geen weet hebben.

  Lees meer