Onderdak met Riet

AMSTERDAM – Afgelopen jaar kozen zo’n 3000 huiseigenaren voor een nieuw rieten dak. Niet alleen bewoners van oude boerderijen of villa’s kiezen ervoor, ook bij moderne architectuur en in nieuwbouwwijken wordt riet steeds vaker gebruikt. Riet roept echter nog steeds het vooroordeel op brandonveilig te zijn en veel onderhoud te vergen. Echter, met nieuwe en moderne technieken is een rieten dak naast sfeervol ook degelijk, onderhoudsvriendelijk, brandveilig en betaalbaar. En wanneer je het slim aanpakt, levert het zelfs nog geld op! 

Gemeenten hebben zo hun voorschriften ten aanzien van brandveiligheid en eisen dat veel huiseigenaren hun rieten dak elke vijf jaar impregneren met een brandwerende coating. De meningen hierover zijn echter verdeeld. Zo vindt niet iedereen dat de coating de levensduur van het rieten dak ten goede komt. Bovendien laten zonlicht, regen en andere vormen van slijtage hun sporen na en is eens per vijf jaar impregneren wellicht te weinig om echt veilig te zijn.

Maar regels zijn regels. Of toch niet? Met een blusinstallatie hoeft het dak niet geïmpregneerd te worden en is de veiligheid optimaal. De firma Rupako viel onlangs in de prijzen met een innovatief brandwerend systeem waarbij de kans op een volledige dakbrand nagenoeg nihil is. Bij het door TNO geteste systeem zijn detectoren gekoppeld aan een computer. Wanneer er brand uitbreekt, zorgt deze installatie ervoor dat de brand in de kiem gesmoord wordt. Vernuftig is dat het systeem zelf automatisch een bericht kan sturen naar de brandweer en je mobiele telefoon. Kortom, een dak dat direct zelf het vuur dooft en alarm slaat!

Eisen

Wanneer het om brandgevaar gaat, stellen ook verzekeringsmaatschappijen hun eisen. Bij een eventuele brand zal een huis met een ‘traditioneel’ gedekt rieten dak nogal eens flinke schade oplopen. Eduard Paardekooper van het gelijknamige assurantiekantoor in Bilthoven heeft jarenlange ervaring met het verzekeren van rietgedekte huizen, boerderijen en villa’s.

“Bij gebruik van de nieuwe schroefdakmethode is de kans dat het huis volledig afbrandt nihil. Het gesloten gebonden dak is vrijwel net zo veilig als een pannendak. Onze verzekeringspremies worden hierdoor aanzienlijk verlaagd. In de praktijk komt het erop neer dat de verzekeringspremie voor een huis met een rieten schroefdak dezelfde is als voor een pannendak. Bij gebruik van een blusinstallatie op het dak wordt er zelfs nog extra korting verleend. Overigens hebben wij meerdere alternatieven en zijn huiseigenaren met traditioneel gedekte rieten daken uiteraard meer dan welkom bij Paardekooper.”

Veilig

Rietdekker Henk Pape: “Onder een dak hoor je je veilig te voelen. Dat is het eerste uitgangspunt bij elke woning. Veiligheid staat centraal bij de nieuwe manier van rietdekken door middel van het schroefdak. Bij dit zogenoemde ‘gesloten gebonden’ dak wordt het riet rechtstreeks op een houten dakbeschot geschroefd. Hierdoor wordt de kans dat vuur zich snel verspreidt aanzienlijk minder, want vuur heeft immers zuurstof nodig.”
In vergelijking met de traditionele methode van rietdekken, heeft het gesloten gebonden dak aanzienlijke voordelen. Dit rieten dak is vrijwel net zo brandveilig als dakpannen. Ook wordt het huis beter geïsoleerd, wat goed nieuws is voor de energierekening. Riet is geluidswerend en dus ideaal voor woonwijken dicht bij drukke wegen of luchthavens. Ten opzichte van de traditionele rieten kap levert de schroefdakmethode ook nog eens een aanzienlijke besparing op in het onderhoud en zoals gezegd op de brandverzekering.

Ook mensen met een open haard kunnen rustig slapen. “Mits het schoorsteenkanaal goed is aangelegd en onderhouden, is een haard absoluut geen belemmering voor een rieten dak”, aldus verzekeraar Paardekooper.


Informatie: www.pape-riet.com | www.paardekooper.net | www.rupako.nl

Bekijk het artikel: www.telegraaf.nl