Interview Sotheby’s

Only Iconic Magazine -November 2020

Bekijk hier het hele artikel.


Paardekooper Private Insurance: 3 tips voor het verzekeren van exclusieve woonhuizen

“Kwaliteit is abstract, totdat men de voordelen ervan ervaart.”

Bijzondere bezittingen moeten bijzonder goed verzekerd worden. Daarom biedt Paardekooper nicheverzekeringen aan voor particulieren, ondernemers en families met kostbare eigendommen. Eduard en Thomas Paardekooper geven drie tips om exclusieve woningen en waardevolle inboedels te verzekeren:

 

1. Selecteer zorgvuldig een high-end verzekeringsproduct van een gespecialiseerde verzekeraar

“De meeste verzekeraars bieden standaard producten die goed passen bij modale woonhuizen. Hierin zijn veelal maximumbedragen en limieten opgenomen. Die blijken in de praktijk echter niet toereikend voor exclusieve villa’s. Bij schade worden de limieten pas te laat opgemerkt, met een teleurstellende schade-uitkering als gevolg. Ons advies is om te kiezen voor high-end verzekeringsproducten, aangeboden door gespecialiseerde verzekeraars die zich hebben toegelegd op dit marktsegment. De dekkingen en limieten zijn veel ruimer én maatwerk is mogelijk, zodat de polis beter aansluit bij het type huis en de specifieke situatie.”

 

2. Zorg voor een nauwkeurige waardebepaling (herbouwwaarde) van het pand

“Exclusieve huizen hebben vaak afwijkende (herbouw)waardes, die niet eenvoudig kunnen vastgesteld worden. Er kan ook sprake zijn van een of meerdere bijgebouwen, een guesthouse, een rieten dak, monumentale status, bijzondere bouwmaterialen, een zwembad etc. Een goede ‘eigen’ inschatting is daarom vaak complex. Een vergissing is snel gemaakt zodat er ongemerkt een onder- of oververzekering optreedt. Wij schakelen in de meeste gevallen een gespecialiseerd bouwkundig bureau in dat de actuele herbouwwaarde nauwkeurig berekent. Hierdoor ontstaat een maatwerk polis, precies afgestemd op het verzekerde object.”

 

3. Vergeet ook de roerende zaken – inboedel en kostbaarheden – niet

“In bijzondere woonhuizen zijn meestal luxe-inboedels, kunst en/of sieraden aanwezig. Het is belangrijk om de polis hierop zorgvuldig af te stemmen. De waarde-inschatting van deze kostbare zaken is immers bepalend voor het beveiligingsniveau dat vereist kan worden. Hier kan aandacht aan besteed worden tijdens een herbouwwaardebepaling en er kunnen preventie-adviezen gegeven worden. Zo is men zeker dat er voldaan wordt aan de gestelde vereisten, zodat men het comfort ervaart écht ‘verzekerd’ te zijn en bij schade een volledige schadevergoeding tegemoet kan zien.”


Only Iconic Magazine is uitgegeven door Sotheby’s.