Rietgedekt woonhuis

Rieten dak preventie

Rietgedekte villa’s, landhuizen en woonboerderijen hebben een verhoogd brandrisico ten opzichte van een pannen gedekt pand. Doordat wij ruim 30 jaar gespecialiseerd zijn in het verzekeren van dit bijzondere risico, hebben wij ook ruime ervaring in de preventie van de bijbehorende (brand)risico’s van een rieten dak.

Enkele eigenschappen van riet waardoor een rieten dak een hoog brandrisico heeft:

 • Het riet zelf is brandbaar;
 • Een riet stengel is hol en bevat zodoende zuurstof;
 • Brand verplaatst zich doorgaans sneller in de lengterichting van de rietstengel;
 • Brand ontwikkelt zich sneller bij een open constructie omdat er meer zuurstof aanwezig is, dan bij een gesloten constructie;
 • Verbrandingswarmte / straling van riet is veel hoger dan bij reguliere branden;
 • Riet is isolerend en waterafstotend. Hierdoor is er een slechte doordringbaarheid van (blus)water;
 • Bij brand in een rieten kap komt veel vliegvuur vrij;
 • Bij droogte of vrieskou is riet extra brandbaar door de lage luchtvochtigheid.

Bron: Brandweer Hollands Midden

Lees ook ons artikel: ‘De risico’s van Riet gedekt’.

Brandblusser

Bij het verzekeren van een rietgedekte villa of woonboerderij gaat de verzekeraar er vanuit dat in de woning een brandblusser van minimaal 6 kg./liter in werkvaardige toestand aanwezig is. Wij adviseren een schuimblusser aan te schaffen, aangezien een poederblusser veelal grotere nevenschade aanricht aan bijvoorbeeld apparatuur.

Bekijk ook ons artikel ‘Rietgedekte huizen – 5 tips om brand te voorkomen’.

Schoorsteenvegen

Bij een woning met een traditioneel rieten dak geldt vanuit de verzekeringsmaatschappij veelal de verplichting om alle aanwezige open haarden en rookkanalen in goede staat te houden alsmede jaarlijks te laten schoonmaken door een erkende schoorsteenveger (aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond – ASPB). Dit geldt niet wanneer het een gas- of elektrische haard betreft.

Wij adviseren om bij een frequent gebruik van de open haard, het rookkanaal tweemaal per jaar te vegen van bovenaf. Eventueel kan er voor de zekerheid eens per twee jaar een camera-inspectie plaatsvinden.

Vonkenvanger

Een vonkenvanger heeft als doel het rieten dak te beschermen tegen vonken uit de schoorsteen. Een vonkenvanger is in de praktijk een stuk gaas van roestvrij staal, na de uitmonding van de schoorsteen, met een zodanige totale doorlaat dat de trek hierdoor niet nadelig wordt beïnvloed.

Een rietgedekte villa of woonboerderij met een schoorsteen dient te voorzien te zijn van een deugdelijke vonkenvanger. De verplichte vonkenvanger wordt dan ook door rietdekkers standaard aangebracht. Wat betreft de reiniging van de vonkenvanger, adviseren wij om dit eens per twee jaar te doen tijdens het onderhoud van het rieten dak. Bij een gasbrander met schone verbranding, is een vonkenvanger niet verplicht. Bij een pelletkachel dient de schoorsteen wel voorzien te zijn van een vonkenvanger.

Bekijk ook ons artikel ‘Uw rieten dak in de winter’.

Brandalarm

Brand- en rookmelders zijn vanuit de verzekering niet verplicht maar is wel te adviseren. Er zijn verschillende soorten:

 • Rookmelders op batterijvoeding;
 • Brandmeldinstallatie welke is gekoppeld op het alarmsysteem;
 • Automatische blusinstallatie (Light speed fire detection system).

Kostbaarheden preventie

Naast bovengenoemde preventiemaatregelen voor uw rietgedekte woning, adviseren wij u eveneens graag over maatregelen om uw kostbaarheden te beschermen, zoals kunst, antiek, sieraden en horloges.

Lees meer

Meer informatie

Wilt u vrijblijvend meer informatie of een persoonlijk advies ontvangen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met één van onze specialisten (030 – 303 21 20) of onderstaand contactformulier in te vullen. Desgewenst kunnen wij u in contact brengen met gespecialiseerde bedrijven waar wij goede ervaringen mee hebben.

Contactformulier