Rietgedekt woonhuis

Rieten dak Preventie

Rietgedekte villa’s, landhuizen en woonboerderijen hebben een verhoogd brandrisico ten opzichte van een pannen gedekt pand. Doordat wij ruim 25 jaar gespecialiseerd zijn in het verzekeren van dit bijzondere risico, hebben wij ook ruime ervaring in de preventie van de bijbehorende (brand)risico’s van een rieten dak.

“De ligging van het pand, bereikbaarheid, aanwezigheid van bluswater, rookmelders, rookdetectors met doormelding, brandslang, blusapparaat, bliksemafleiding, belending en niet te vergeten de bewoners zelf, want 80% van de branden ontstaat in het pand”. Willem van ‘t Veer

Enkele eigenschappen van riet waardoor een rieten dak een hoger brandrisico heeft dan een pannen dak:

 • Het riet zelf is brandbaar;
 • Een riet stengel is hol en bevat zodoende zuurstof;
 • Brand verplaatst zich doorgaans sneller in de lengterichting van de rietstengel
 • Brand ontwikkelt zich sneller bij een open constructie waardoor er meer zuurstof aanwezig is, dan bij een gesloten constructie;
 • Verbrandingswarmte / straling van riet is veel hoger dan bij reguliere branden;
 • Riet is isolerend en waterafstotend. Hierdoor is er een slechte indringbaarheid van (blus)water;
 • Bij brand in een rieten kap komt veel vliegvuur vrij.

Bron: Brandweer Hollands Midden

Lees ook ons artikel: ‘De risico’s van Riet gedekt’.

Brandblusser

Bij het verzekeren van een rietgedekte villa of woonboerderij gaat de verzekeraar er van uit dat in de woning een brandblusser van minimaal 6 kg./liter in werkvaardige toestand aanwezig is. Wij adviseren daarnaast een schuimblusser aan te schaffen, aangezien een poederblusser veelal grotere nevenschade aanricht aan bijvoorbeeld apparatuur.

Bekijk ook ons artikel ‘Rietgedekte huizen – 5 tips om brand te voorkomen’.

Schoorsteenvegen

Een traditionele rieten dak kent vanuit de verzekeringsmaatschappij veelal de verplichting om alle aanwezige open haarden en rookkanalen in goede staat te zijn alsmede jaarlijkse te laten schoonmaken door ene erkende schoorsteenveger (aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond – ASPB). Dit geldt niet wanneer het een gas- of elektrische haard betreft.

Vonkenvanger

Een vonkenvanger heeft als doel het rieten dak te beschermen tegen vonken uit de schoorsteen. Een vonkenvanger is in de praktijk een stuk gaas van roestvrij staal, na de uitmonding van de schoorsteen, met een zodanige totale doorlaat dat de trek hierdoor niet nadelig wordt beïnvloed.

Een rietgedekte villa of woonboerderij met een schoorsteen dient te voorzien te zijn van een deugdelijke vonkenvanger. De verplicht vonkenvanger wordt dan ook door rietdekkers standaard aangebracht. Bij een gasbrander met schone verbranding, is een vonkenvanger niet verplicht.

Bekijk ook ons artikel ‘Uw rieten dak in de winter’.

Brandalarm

Brand- en rookmelders zijn vanuit de verzekering niet verplicht maar is wel te adviseren. Er zijn verschillende soorten:

 • Vaak zijn rookmelders (op batterijvoeding) aanwezig in de woning.
 • Brandmeldinstallatie aanwezig die is gekoppeld op het alarmsysteem.
 • Automatische blusinstallatie (Light speed fire detection system)

Kostbaarheden preventie

Naast bovengenoemde preventiemaatregelen voor uw rietgedekte woning, adviseren wij u eveneens graag over maatregelen om uw kostbaarheden te beschermen, zoals kunst, antiek, sieraden en horloges.

Lees meer

Meer informatie

Wilt u vrijblijvend meer informatie of een persoonlijke advies ontvangen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met één van onze specialisten (030 – 303 21 20) of onderstaand contactformulier in te vullen. Desgewenst kunnen wij u in contact brengen met gespecialiseerde bedrijven waar wij goed ervaringen mee hebben.

Contactformulier

Nieuws
 •  
  Do's en Don'ts bij het verzekeren van Vastgoed

  Paardekooper | Het verzekeren van onroerend goed kan in allerlei varianten. Het kan zeer de moeite waard zijn om de risico's en de dekkingsmogelijkheden goed in kaart te brengen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de van toepassing zijnde clausules.

  Lees meer

 •  
  Familie vermogen

  Providence Capital - 2018 | De term 'Private Clients' is inmiddels een gangbaar begrip in Nederland. Bijzondere bezittingen verdienen bijzondere aandacht én expertise. Welkom in de wereld van 'Private Insurance'.

  Lees meer

 •  
  Extreem noodweer

  Paardekooper | We ervaren steeds vaker extreme regenval, hagelbuien en storm als gevolg van de wereldwijde klimaatverandering. Dit extreme noodweer heeft daarom ook een steeds grotere schadelast tot gevolg voor bijvoorbeeld uw (rietgedekte) woonhuis of auto.

  Lees meer

 •  
  Top 5 brandoorzaken rietgedekte huizen

  Paardekooper | Uw rietgedekte huis is een kostbaar, maar ook een kwetsbaar bezit. Brand dient daarom te allen tijde voorkomen te worden. Om deze reden hebben wij onderzoek gedaan naar specifieke brandoorzaken van rietgedekte panden.

  Lees meer